
views
1. Zbieramy tylko te grzyby, co do których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne.
2. Nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów na podstawie ich gorzkiego smaku -gatunki śmiertelnie trujące mają przeważnie smak przyjemny, słodkawy.
3. Nie należy zbierać grzybów zbyt młodych, ponieważ nie wszystkie cechy potrzebne do identyfikacji mogą być u nich wykształcone.
4. Najwięcej gatunków trujących występuje wśród grzybów blaszkowych. Uważajmy na nie.
5. Grzyby należy wykręcać z podłoża, a miejsca po nich przykrywać mchem lub ściółką leśną, dzięki czemu zapobiegniemy wysychaniu grzybni.
6. Grzyby wkładajmy najlepiej do koszyków, nigdy zaś do toreb foliowych, gdzie na pewno się pokruszą i być może nabiorą (niektóre gatunki) szkodliwych dla naszego zdrowia właściwości.
7. Nie zbierajmy grzybów znajdujących się pod ochroną prawną.
8. Nie niszczmy grzybów niejadalnych i trujących, np. muchomorów.
9. W lesie zachowujmy się cicho.
10. Nie śmiećmy ani w lesie, ani na obrzeżu lasu.
11. Śmieci wszędzie źle o nas świadczą.
Komentarze
0 comment