
views

Oto kilka wskazówek:
Najlepiej gotować al dente
Makaron każdego rodzaju powinno się gotować al dente, czyli lekko niedogotowany. To sprawia, że nie tylko nie pozbywamy się doskonałego smaku, ale i na dłużej zaspokajamy apetyt.
W Polsce stawiamy na krajankę
Najpopularniejszy makaron w Polsce to krajanka do rosołu. Niestety taki makaron powstaje z pszenicy, która nadaje mu charakterystyczną konsystencje i sprawia, że wstążki kleją się do siebie, a makaron bardzo szybko rozgotowuje.
Co powinno, a co nie powinno znaleźć się w składzie ciasta makaronowego?
W składzie najzdrowszego makaronu w ogóle nie muszą pojawiać się jajka, warunkiem jest oparcie jego receptury na mące durum. Jeśli już wybieramy makaron jajeczny, upewnijmy się, że w składzie makaronu nie ma proszku jajecznego zamiast jajek. Zbyt żółty makaron, to znak, że do jego produkcji użyto kurkumy – nadającej charakterystyczną żółć surowemu ciastu.
Jaka mąka najlepsza?
W składzie makaronu najlepiej jeśli znajdzie się mąka zwana hemoliną, czyli ta wyprodukowana z pszenicy durum. Pszenica ta ma spore ilości białka, dzięki czemu w składzie makaronu nie muszą pojawiać się jajka. Oczywiście semolina występuje także w formie pełnoziarnistej i tę powinni wybierać wszyscy ci, którzy martwią się o zbytnią kaloryczność swojej diety. Co więcej, makarony z pełnoziarnistej semoliny, znacznie dłużej odsuwają od nas uczucie głodu.
Który makaron ma najwyższy indeks glikemiczny?
Wartość IG dla makaronów rośnie wraz z długością gotowania. Pamiętajmy, że znacznie mniej cukru trafia do naszej krwi po zjedzeniu makarony al dente niż makaronu rozgotowanego na kluchę. Jak wygląda wartość indeksu glikemicznego dla poszczególnych rodzajów ugotowanego al dente makaronu?
Makaron razowy (z mąki durum) – IG 35
Spaghetti (z mąki durum) – IG 45
Ravioli – IG 70
Capellini – IG 50
Jaki makaron nie tuczy?
Najmniej kalorii i najniższy indeks IG ma makaron z pszenicy durum, może być wieloziarnisty lub gryczany, razowy, żeby nie był kaloryczny nie rozgotowujemy go i nie dodajemy zawiesistych sosów. Pamiętajmy, że makaron doskonale działa też na nasze samopoczucie, dlatego poleca się go jako podstawę diety jesiennej i zimowej. Makaron al dente gotujemy około 2 minut krócej niż na opakowaniu podaje producent.
Czy makaron można jeść codziennie?
Makaron na diecie jest absolutnie wskazany. "Makaron a dieta", "makaron a odchudzanie" - tego typu wątpliwości ma wiele osób, które starają się zrzucić kilka kilogramów. Nie muszą jednak odmawiać sobie tego przysmaku. Węglowodany wcale nie są takie złe dla naszego organizmu.
Co jest lepsze ryż czy makaron?
Chociaż makaron może stanowić element zdrowej diety, to jednak patrząc przekrojowo ryż wypada od niego trochę lepiej przede wszystkim ze względu na fakt, iż jest lepiej tolerowany pokarmowo oraz – co ma znaczenie dla około 7% populacji – przez to, że pozbawiony jest glutenu.
Czy zimny makaron ma mniej kalorii?
W ubiegłym roku świat obiegło dietetyczne odkrycie , jak w prosty sposób pozbawić makaron znaczącej części jego przyswajalnych kalorii. Okazuje się, że wystarczy po ugotowaniu go schłodzić, a następnie zostawić w lodówce na 12 godzin. Po tym czasie nawet odgrzany będzie mieć o połowę kalorii mniej
Co lepsze makaron czy ziemniaki?
Mimo że zarówno kasza, ryż oraz makaron są zdrowe, to daleko im do ziemniaków, które według specjalistów, powinny jak najczęściej pojawiać się na naszym stole. Dlaczego akurat one? Ziemniaki to najlepsze rozwiązanie, przede wszystkim ze względu na wartości odżywcze
Komentarze
0 comment