views
Składniki
0,42 fl oz /12 g soku aloesowego z jednego liścia
0,27 oz / 8 g wosku pszczelego
1,2 fl oz / 34 g oleju z pestek moreli
0,1 fl oz / 4 g oleju z dzikiej róży
0,05 fl oz / 2 g oleju tamanu
10 kropli oleju rokitnikowego
3-4 krople olejku z mięty pieprzowej (jeśli chcesz nadać orzeźwiający aromat)
Przygotowanie
Zanim zaczniesz, raz jeszcze rzuć okiem na sekwencję kolejnych etapów w procesie wyrobu kremów - opisaną na początku tej książki.
Wyciśnij sok z liścia aloesu.
Wykorzystaj metodę „gorącej kąpieli*, ale tym razem użyj trzech, nie dwóch naczyń: jednego większego i dwóch mniejszych, mieszczących się w tym większym jednocześnie.
W jednym z mniejszych naczyń podgrzej wosk i oleje; a w drugim - sok z aloesu.
Gdy wosk się stopi i połączy z mieszanką olejów, wyjmij oba mniejsze naczynia z większego.
Przelej mieszankę olejów do soku aloesowego i kontynuuj mieszanie szpatułką lub blenderem elektrycznym.
Gdy mikstura ostygnie do temperatury 40°C, dodaj olejek eteryczny. Następnie przełóż krem do przygotowanego pojemniczka.
Jeśli nie masz aloesu, możesz zastąpić jego sok wodą destylowaną. Pamiętaj, że bez soku aloesowego krem można przechowywać dłużej - około 2 miesięcy.
Komentarze
0 comment