
804
views
views
Resztki jedzenia same w sobie nie są atrakcyjne, ale zamiast wyrzucać możesz je wykorzystać do przygotowania smakowitych dań. Przy odrobinie pomysłowości nic się w twojej kuchni nie zmarnuje. Poniżej kilka praktycznych podpowiedzi.
Jak wykorzystać resztki jedzenia?
Zostały ci resztki warzyw? Pomyśl o przygotowaniu odżywczego warzywnego smoothie (rodzaj gęstego koktajlu) lub pysznego francuskiego ratatouille czy quiche (warzywna tarta) lub omletu z dodatkami. To pomysł na apetyczną kolację dla rodziny w środku tygodnia. Oczywiście oryginalne przepisy możesz modyfikować stosownie do składników, które masz do dyspozycji.
Co zrobić z owocami, które straciły już swoją świeżość? Ugotuj z nich kompot! Jeśli są częściowo zgniłe, zachowaj tylko zdrowe kawałki.
- Resztki ryżu można wykorzystać do przyrządzenia dań z chińskiego woka z dodatkiem warzyw pokrojonych w kostki.
- Pozostałości mięsa posłużą jako składnik zapiekanki, do której możesz dodać ziemniaki i inne warzywa, które masz pod ręką (np. seler, marchew, papryka). Dodaj wyraziste przyprawy, odrobinę startego żółtego sera i sycące, łatwe danie gotowe!
- Czerstwy chleb posłuży do przygotowania tostów z czosnkiem (zmiażdżony czosnek wymieszaj z masłem i posmaruj ciepły tost) albo zapiekanki z serem lub szynką.
- Białka jajek można wykorzystać do zrobienia bezów.
- Nasza rada: Nawet najskromniejsze danie zyskuje na wyglądzie i smaku jeśli dodasz do niego aromatyczne zioła, a do picia podasz kieliszek dobrego wina.
Komentarze
0 comment