Od kur zależy, czy jajka są brązowe, czy białe. Białe kury znoszą białe jajka, a brązowe kury znoszą brązowe jajka. To jedyna różnica. Zarówno jajka białe, jak i brązowe robią się w wyniku gotowania twarde. Przed ugotowaniem białko jajka jest płynne i przezroczyste, a po ugotowaniu - białe i sztywne. Również żółtko po około sześciu minutach robi się twarde.

Właściwie natura stworzyła jajka nie po to, by je gotowano. Białko i żółtko są pożywieniem dla kurczaczka. Pisklę w jajku rozwija się z blastuli, małej białej plamki na żółtku. Później pisklak jest połączony z pęcherzykiem żółtkowym pępowiną. Z pęcherzyka żółtkowego pisklę pobiera przede wszystkim tłuszcz potrzebny do budowy mięśni. Z białka natomiast czerpie między innymi substancje mineralne potrzebne do rozwoju kości. Na krótko przed wykluciem pisklę połyka resztki żółtka, ażeby nie przyjść na świat głodnym.

Bardzo ważną dla kurczaka substancją, zawartą w jajku w dużych ilościach, jest białko. Nie chodzi tu o białą część jajka, lecz o związki chemiczne zbudowane z aminokwasów. Takie białka są podstawą każdego życia. Cząsteczki białek składają się z długich, skłębionych włókien. Gdy jajko jest zimne, włókna te mogą się przesuwać względem siebie. Dlatego jajko ma taką śluzowatą konsystencję.

Gdy jajko jest podgrzewane, te kłębuszki włókien coraz gwałtowniej się poruszają i w końcu się rozpuszczają. Poszczególne włókna sklejają się i tworzą gęstą siatkę. Białko się ścina, jajko robi się twarde.

Twoja Ocena



Facebook Conversations