Dlaczego krew jest czerwona? Kropelka ludzkiej krwi zawiera ponad 5 milionów stałych drobinek nazywanych krwinkami czerwonymi. To właśnie im krew zawdzięcza swój kolor. W każdej z czerwonych krwinek znajduje się hemoglobina - substancja, która przenosi tlen z płuc.

 Hemoglobina jest tragarzem tlenu, tylko ona potrafi go transportować. Krew bogata w tlen ma kolor jasnoczerwony, a wracająca do serca krew, która zostawiła tlen w komórkach ciała, jest ciemnoczerwona.

Innymi stałymi elementami krwi są białe krwinki i płytki krwi. Białe krwinki można porównać do wojowników - otaczają i niszczą bakterie, które dostały się do krwi. Płytki krwi odgrywają bardzo ważną rolę w gojeniu się ran. Gromadzą się w miejscach, gdzie zostały uszkodzone naczynia krwionośne i przylegają do ich ścianek. Dzięki nim krew krzepnie, czyli zastyga, a na ranie powstaje strupek.

Wszystkie te stałe drobinki, czyli czerwone krwinki, białe krwinki i płytki krwi, pływają w żółtawej cieczy nazywanej osoczem. Osocze stanowi ponad 50% krwi. Składa się przede wszystkim z wody, zawiera też substancje odżywcze: białka, tłuszcze i węglowodany, które powstały w procesie trawienia. Tak jak hemoglobina ma za zadanie transport tlenu, tak osocze roznosi do wszystkich komórek składniki odżywcze.

Dorosły mężczyzna ma około 5-6 litrów krwi, dorosła kobieta - 4-5 litrów. Dzieci mają mniej krwi, a jej ilość zależy od ich wagi i wzrostu.

Jeżeli zdarzy się, że człowiek straci dużo krwi, na przykład w wypadku albo w czasie operacji, można mu zrobić transfuzję, czyli wpuścić do jego ciała przez żyłę krew pobraną od innej osoby. Można także przetaczać tylko ten ze składników krwi, który jest potrzebny do wyleczenia, na przykład same czerwone krwinki lub same płytki krwi.

Twoja Ocena