Czy brązowy cukier jest lepszy niż biały? - prawdy i mity.
Czy brązowy cukier jest lepszy niż biały? - prawdy i mity.
Wydaje się, że cukier brązowy jest zdrowszy, bo jest zrobiony z trzciny cukrowej, a tymczasem nie zawsze tak jest. Poza tym nawet jeśli cukier brązowy jest trzcinowy, to nadal jest to sacharoza

- Cukier brązowy może być zrobiony z trzciny cukrowej lub zwykłego buraka! Warto czytać etykiety, bo producenci brązowym cukrem nazywają także... biały cukier barwiony karmelem!

- Cukier trzcinowy może być rafinowany lub nie. Jeśli cukier brązowy jest nierafinowany i zrobiony z trzciny cukrowej, ma trochę żelaza, magnezu, potasu i wapnia, którego nie ma biały cukier.

Cukier biały a trzcinowy.

- Cukier biały, brązowy i trzcinowy to rodzaje sacharozy. Nie są wskazane dla diabetyków, bo mają wysoki indeks glikemiczny. Powodują duży wyrzut insuliny we krwi. Ponadto zakwaszają organizm i są tak samo kaloryczne.

Komentarze

https://minds.pl/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Nikt jeszcze nie napisał komentarza!