views
Badania naukowców z Harvardu sugerują, że tłuszcze mleczne mają neutralny lub ochronny wpływ na serce. Wśród wielu odmian sera znaleźli takie, które wykazują właściwości zdrowotne.
Na pierwszym miejscu w rankingu umieścili sery świeże to ser kozi, feta, ricotta, mozzarella oraz twaróg. Takie sery charakteryzują się najniższą zawartością tłuszczu i cholesterolu. Dostarczają również zdrowej dawki białka. Poza tym można w nich znaleźć bakterie probiotyczne wspomagające trawienie. Porcja świeżych serów ma tylko 110-180 kalorii.
Tuż za serami białymi w rankingu znalazły się sery twarde, czyli cheddar, parmezan i ser szwajcarski. Sery twarde są ważnym źródłem witaminy A. Zawierają dużo wapnia, a mało laktozy. Co więcej, mają bardzo intensywny smak, a to sprzyja ograniczaniu porcji.
Według ekspertów mniej zdrowe są sery niebieskie, np. stilton i gorgonzola oraz sery miękkie, takie jak brie i camembert. Kremowe wnętrze zawdzięczają one dodatkowi śmietany.
Komentarze
0 comment