
views

Jadłospis dla karmiącej mamy
Najważniejszą zasadą, którą należy wpoić sobie do głowy i raz na zawsze zapamiętać jest to, iż kobieta karmiąca nie powinna się drastycznie odchudzać. Zrozumiałe jest, że kobiety chcą zrzucić kilka nadmiarowych kilogramów, które przybyły podczas ciąży, jednak przy zachowaniu zdrowego rozsądku i zbilansowanej diety kilogramy znikną równie szybko, jak się pojawiły – i to bez szkód dla organizmu matki ani dziecka.
Jeśli chodzi o sam jadłospis, powinien on zawierać:
- 4 bądź 5 porcji pełnoziarnistego pieczywa, makaronu czy kaszy – zawierają mnóstwo błonnika i składników mineralnych
- 2 porcje nabiału – jogurty, sery i inne przetwory mleczne uzupełnią niedobory wapnia - 1 lub 2 porcje mięsa – jest ono źródłem żelaza, witamin z grupy B
- 3 lub 4 porcje warzyw i owoców – wzbogacą twój organizm w witaminy C i A
- 2 lub 3 razy w tygodniu skuś się na rybę – zawierają jod, zdrowe tłuszcze i kwasy omega-3, przydatne przy rozwijaniu się komórek nerwowych
Czego nie powinna spożywać karmiąca?
Można wyszczególnić 3 grupy artykułów spożywczych, których powinno się wystrzegać w czasie karmienia piersią – ponieważ wszystko, co zje karmiąca matka, przenika do pokarmu, które spożywa dziecko. Przede wszystkim karmiąca mama powinna unikać alkoholu – nawet jego najmniejsza ilość przenika do pokarmu, a nie zbadano dokładnie jaka „dawka” jest bezpieczna – lepiej nie narażać malucha i całkowicie odstawić płyny z procentami. Dodatkowo należy unikać niezdrowych tłuszczy – tak zwanych izomerów trans, których cały ogrom znajdziesz w słodyczach, utwardzanych margarynach i fast foodach – źle wpływają na rozwój układu nerwowego dziecka. Oprócz tego szerokim łukiem omijaj napoje z kofeiną – wypłukują wiele minerałów, a pamiętaj, ze po ciąży częste są niedobory składników mineralnych bądź witamin.
Komentarze
0 comment