
views
Jak to działa?
Ta klasyczna wioska metoda parzenia polega na przeciskaniu wody pod dużym ciśnieniem przez drobno zmieloną kawę, co wymaga specjalnego ekspresu.
Co jest w tym saecjalnego?
Kawa uzyskana przez parzenie pod ciśnieniem różni się znacząco od tej zaparzanej poprzez zanurzenie w gorącej wodzie. Espresso jest bardziej skoncentrowane, ma też wyraźnie intensywniejszy smak. Stanowi również podstawę takich napojów7, jak latte czy americano. Sporządzanie espresso jest zatem niezbędną umiejętnością każdego miłośnika kawy.
Potrzebny sprzęt
ekspres ciśnieniowy portafiltr (kolba) kawa (drobno zmielona) filiżanka do espresso (demitasse)
Krok 1
Podgrzej filiżankę
Espresso jest wrażliwe na gwałtowne zmiany temperatury, wykorzystaj więc nieco gorącej wody z ekspresu do ogrzania filiżanki.
Krok 2
Odmierz ilość kawy
Kawa używana do sporządzenia espresso powinna być świeżo zmielona (na drobno). Zmiel ją więc bezpośrednio do koszyczka w portafiltrze. Na jedną porcję przypada około 18-20 g kawy, zależnie od ekspresu i od indywidualnych upodobań. Najpierw lekko potrząśnij, aż kawa się ułoży, a potem dociśnij delikatnie palcem.
Krok 3
Ubij kawe
Przyciśnij kawę w portafiltrze ubijakiem, aby była bardziej skondensowana.
Krok 4
Przeczyść glowice
Pozwól gorącej wodzie przepłynąć przez głowicę, zanim zamontujesz portafiltr. Jeśli woda syczy i pieni się, jest jeszcze za gorąca. Odczekaj trochę, aż się uspokoi.
Krok 5
Zamontuj portafiltr
Portafiltr zamocuj pod głowicą, a filiżankę umieść pod jego wylewką. Rozpocznij przelewanie przez głowicę.
Krok 6
Pilnuj czasu
Espresso powinno kapać coraz szybciej, ale nie wylewać się. Cały proces, od początku do końca, powinien zająć nie więcej niż 24-28 sekund.
Krok 7
Znajdź złoty środek
Poświęć nieco czasu na smakowanie swojego espresso i wprowadzenie poprawek przed kolejnym parzeniem. Za pierwszym razem prawie nigdy się nie udaje, zatem nie zniechęcaj się. Parzenie za krótko trwało (20 sekund)? Następnym razem użyj drobniej zmielonej kawy Może trwało za długo (30 sekund)? Zaopatrz się w nieco grubiej zmielone ziarna.
Komentarze
0 comment