views
Jama nosowa połączona jest z gardłem. Kiedy przeżuwamy pokarm, cząsteczki substancji zapachowych dostają się wraz z powietrzem do jamy nosowej. Tu pobudzają receptory zapachu. Zapach i smak (rozpoznawany na języku) tworzy niepowtarzalną kompozycję smakowo-zapachową zjadanej potrawy.
Zapach w powietrzu
Cząsteczki niektórych substancji wyzwalają impulsy nerwowe w receptorach zapachu. Impulsy te biegną nerwem węchowym do mózgu i tu są analizowane, rozpoznawane i przekształcane na wrażenia zapachowe. Niektóre zapachy są przyjemne dla nas, inne obrzydliwe.
Jakie smaki rozpoznaje język?
W błonie śluzowej języka umieszczone są różnego kształtu brodawki (nitkowate, okolne, stożkowate, liściaste, grzybkowate), w których znajdują się kubki smakowe - receptory- smaku. Kubek smakowy jest pogrążony w nabłonku i składa się z kilku rodzajów komórek.
Substancje bezwonne
Niektóre substancje, takie jak minerały, nie są lotne. Ich cząsteczki nie ulatniają się w powietrze i nie pobudzają receptorów węchu nic ma ją . więc żadnego zapachu.
Komentarze
0 comment