
views
Jednak warto wiedzieć, że mleko jest szczególnym rodzajem mieszaniny chemicznej nazywanej emulsją. W wodzie „zawieszone" są kropelki tłuszczu otoczone cieniutką błonką z białka. Nie widzimy tego gołym okiem, ale w mleku woda z tłuszczem wcale się nie łączy. Woda otacza kuleczki tłuszczu, ale między składnikami nie zachodzą żadne reakcje chemiczne, to znaczy, że składniki nie utworzą nowej substancji. Tłuszcz pozostanie tłuszczem, a woda - wodą. Z masłem jest podobnie, tyle że na odwrót. Zawiera więcej tłuszczu i to w nim są rozproszone kropelki wody.
Niektóre substancje mieszają się lepiej, inne gorzej. Gdy wsypiemy kilka łyżek cukru do naczynia z wodą i dokładnie wymieszamy, nie zauważymy gołym okiem pojedynczych drobinek cukru. Inaczej będzie, gdy do szklanki z wodą wsypiemy piasek i wymieszamy łyżeczką. Bez problemu odróżnimy malutkie ziarenka piasku od wody. Poza tym po pewnym czasie piasek opadnie na dno szklanki, a u góry zauważymy warstwę wody. Woda z cukrem to mieszanina jednorodna, czyli taka, w której substancje wymieszały się dokładniej i trudniej je rozróżnić. Woda z piaskiem natomiast to mieszanina niejednorodna, w której o wiele łatwiej wyodrębnić poszczególne składniki. Większość produktów spożywczych to mieszaniny. Podczas ubijania białka jaja pomiędzy cząstki białka „wciskają się" pęcherzyki powietrza i powstaje mieszanina zwana pianą. Galaretka to nic innego jak mieszanina, w której cząstki ciała stałego tworzą rodzaj sieci. W oczkach tej sieci znajduje się woda. Ten rodzaj mieszaniny nazywamy żelem.
Komentarze
0 comment