Jak uniknąć wzdęć po fasoli?
Bardzo lubię fasolę i rośliny strączkowe.
Niestety, po ich spożyciu często mam wzdęcia, a mój brzuch jest bardzo ciężki. Czy istnieje sposób na pozbycie się tego problemu?

zwiększa przyswajalność fasoli dla ludzkiego przewodu pokarmowego. Używamy do tego celu trzech objętości miękkiej wody (np. przegotowanej) na jedną objętość ziarna.

Zalewam fasolę wrzącą wodą i pozostawiam ją na 3 godziny. Wodę zmieniam do gotowania, gdyż do gorącej wody przechodzą cukry powodujące wzdęcia. Ten sposób zapewnia zachowanie większej ilości białek w ziarnach. Jeżeli moczymy fasolę w zimnej wodzie (sposób tradycyjny) musi to trwać 6-12 godzin.

 W tym wypadku należy gotować fasolę w tej samej wodzie, w której się moczyła, gdyż część drogocennych dla nas białek i składników mineralnych przedostaje się do niej. Tak przygotowana fasola powoduje większe wzdęcia niż moczona „moim” sposobem.

Wyczytałam, że nasiona roślin strączkowych są bogatym źródłem białka i składników mineralnych, zwłaszcza fosforu, potasu, magnezu i wapnia. Mają wysoką zawartość wszystkich witamin z grupy B. Zawierają dużo błonnika, fantastycznie poprawiającego pracę jelit. Postanowiłam je wprowadzić do swojej diety i polecam także innym. Suche nasiona roślin strączkowych wymagają wcześniejszego namoczenia. Zabieg ten

What's your reaction?

Komentarze

https://minds.pl/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Nikt jeszcze nie napisał komentarza!